Selasa, 6 September 2011

10 Kategori Solat..Renungkanlah..

1. Seseorang yang telah mengucapkan Dua Kalimah Syahadah dan mengaku Islam, tetapi ingkar bahkan tidak pernah langsung mendirikan Solat sepanjang hayat.

2. Seseorang yang solat bermusim 2 kali setahun, iaitu Hari Raya Syawal dan Hari Raya Korban itupun kerana mengikut majoriti ramai orang pergi solat di masjid. Teramat besar kerugian bagi golongan ini meninggalkan yang fardhu, tetapi mengamalkan yang sunat.

3. Orang Islam yang solat kadang-kadang atau sekali sekala ikut sedap sendiri sekadar mengikut hawa nafsu. Juga sentiasa kerugian bagi golongan ini.

4. Seseorang yang mempunyai ilmu lahiriah, tanpa ilmu batiniah mengerjakan solat kerana solatnya kosong seperti ada jasad tanpa roh.

5. Seseorang yang cukup solatnya 5 waktu, berilmu lahiriah serta batiniah, tetapi masih dalam kategori lalai lahir dan batin.

6. Seseorang yang cukup solatnya 5 waktu, berilmu lahiriah serta batiniah, tetapi masih dalam kategori khusyuk lahir tapi lalai batin.

7. Seseorang yang cukup solatnya 5 waktu, berilmu lahiriah serta batiniah serta khusyuk lahir batin, tetapi masih belum berasa nikmat kesedapan beribadah.

8. Seseorang yang cukup solatnya 5 waktu, berilmu lahiriah dan batiniah serta khusyuk lahir batin.

9. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah dan batiniah serta khusyuk lahir batin, malahan dapat merasai nikmat kesedapan beribadah.

10. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah dan batiniah serta khusyuk lahir batin malahan dapat merasai nikmat kesedapan beribadah. Juga dapat merasakan nikmat kehadiran Allah di hadapan dirinya. Terbuka hijab dimulai dari takbiratul Ihram hingga selesai memberi salam._________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?529efe8f07411942802a3f7960ed3503

Tiada ulasan:

Catat Ulasan