Rabu, 10 Ogos 2011

Khasiat Buah dan Herba

KHASIAT MADU LEBAH ASLI

Dapat mengubati penyakit dalam perut.
Dapat mengubati penyakit medu.
Dapat membuangkan kekotoran yang terdapat di dalam usus kecil dan besar.
Dapat mengubati penyakit ketaihan dadah dengan mencampur minyak air bunga yang panas, lalu diminum..
Melawaskan pembuangan air besar.
Boleh mencerahkan mata sekiranya dilumurkan ke bahagian kening.
Boleh memutihkan gigi dan menguatkannya dengan menjadikannya sebagai ubat gigi.
Menghilangkan penyakit banyak kahak.
Menghilangkan kesan pati candu rokok yang melekat diparu-paru.
Mencerdaskan otak kanak-kanak.
Menghilangkan kesan terkena api, air panas dan minyak panas. Sapukannya ke tempat yang terlibat.
Sesuai untuk mengubati setiap penyakit, dengan mengambil air hangat dan campurkan madu 2 sudu besar, dikacau dan di bawa minum.
Dilarang sama sekali memakan buah tembikai (timun cina ) dengan madu. Boleh membawa maut.


KHASIAT CELAK HITAM DARI ASFAHAN

Ianya amat baik untuk mencerahkan mata, terutamanya untuk orang dewasa yang kurang penglihatannya. Cara memakan yang terbaik ialah dengan mencampurkan sedikit air bercampur madu lebah asli lalu di sapukan bahagian kelopak mata.


KHASIAT BELALANG BERAS

Jika dimasak secara kukus:
Dapat mengubati penyakit susah membuang air kencing.
Penyakit dedas.
Penyakit Buasir
Jika dimakan yang belum bersayap dengan dibakarnya dapat menghilangkan bisa racun kala jengking.


KHASIAT DAGING ARNAB

Ambil bahagian kepalanya dimasak dan dimakan dapat mengubati penyakit demam malaria.
Jika dimakan daging yang dibakar.
Melawaskan kencing.
Dapat mengubati retak batu pada kemaluan.
Dapat mengemaskan perut yang gendut.



KHASIAT BURUNG RUAK

Sesuai dimakan bagi ahli sukan dan orang yang bekerja berat yang memerlukan oksijen yang banyak di dalam badan.


KHASIAT POKOK SITI FATIMAH DARI MEKAH

Sebagai air selusuh yang amat mustajab.
Sebagai pencegah dari hamil yang mustajab.
Memulihkan dara bagi si ibu (terlalu mengecut).

KHASIAT LIMAU NIPIS HUTAN

Membantu untuk menghadam makanan, yakni ambil kulitnya dan bubuh ke dalam makanan.
Isinya boleh menyejukkan perjalanan usus-usus, juga boleh mengubati penyakit buasir.
Airnya boleh menghilang rasa dahaga, menghilangkan penyakit kuning, membuka selera makan dan menguatkan usu-usus, dapat menghilangkan kesan kekotoran dakwat, darah dan sebagainya yang melekat pada kain dan sebagainya, juga dapat meredakan kepanasan hati.
Butirnya dapat menghapuskan racun berbisa yakni melalui tumbuk sampai hancur dan ambil airnya lalu bubuhkan ke dalam air suam sekadar 2 sudu besar dan diminum. Juga dapat menghilang bisa sengat kala jengking, lipan dan sebagainya.

KHASIAT BUAH PEAR

Bagus untuk usus-usus.
Menghilangkan rasa dahaga dan muak.
Melawaskan kencing.
Menghilangkan sakit kerana berak-berak.
Menghilangkan lendir-lendir yang terdapat dalam darah.
Amat baik dimakan jik ianya dimasak bercampurkan madu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan