Ahad, 31 Julai 2011

Sehari sebelum Ramadhan


Assalamualaikum wr.. HUrm, malam nie dah start dah tarawih yang pertama..Esok mula dah kita smua puasa.. X sbar lak rasanya nak puasa sok pagi.. Bukan apa, maklum la bulan nie dtg stahun skali di tambah agik ngan bulan yang penuh rahmat, mana x exited..Insya-allah, Ramadhan kali akan memberikanku seribu keinsafan dalam diri bukan shaja utk aku tp utk kita smua.. Erm, petang nie kuargaku buat sedikit kenduri kesyukuran..Kata orng bugis kat sni, kenduri "baca-baca"..aku pun x tau apa gak maksudnya tu..Entah baca buku ker, majalah ker, surat khabar ker aku sendri pun x dpt nak terangkan...Kin tu salah satu adat dlm org Bugis x yer.. Tu aku x seberapa heran la sbb Rasulullah SAW pun menggalakkan kita utk mengadakan kenduri kesyukuran utk melhirkan rasa syukur kita pada ALLAH SWT.. Tp yg aku heran kang nie, kbnyakan kenduri cam nie mesti disertai ngan pembakaran kemenyan..aku pun x tau..Yg aku dgr kat ustaz aku time masih skola agik, asap dan bau2an kemenyan nie kan makanan jin..Apsal lak leh tersisip ngan kenduri kesyukuran nie..Korang perasan x..??

Hurm, nak kta kita mengamalkan sunnah Nabi iya juak tp napa mesti di selitkan ngan perkara khurafat.. Erm, nak membangkang ngan mak ayah tkut nnt jd anak derhaka plus free pelempang satu biji lak dapat, bek diam jer kan..Xpe arh, yg penting perkara tu lau x leh cegah ngan perbuatan dan lisan ckup sekadar benci dalam hati jer kan.. Hurm, smpai sni la dlu entry kali nie sbb aku nak bersiap nak g solat tarawih nie walaupun masih petang..hahaha.. Exited punya kes la nie..hehehehe..K la yer, skali lagi Slamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak wat semua kengkawan baek yg baca blog aku tau yg x baca..huhuhu..Bubye... Assalamualaikum...^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan